20 |
Şubemiz 17 Mayıs 2002’de Atatürk Olimpiyat Stadyumuna bir teknik gezi
düzenledi. İkitelli’deki Olimpik Park içinde inşa edilen ve üç yıl içinde tamamlanan Atatürk Olimpiyat Stadyumu ile ilgili verilen teknik bilgiler ise aşağıda özetlenmiştir.
Atatürk Olimpiyat Stadyumu, 100, IAAF VE FIFA kural ve şartlarını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. Başta futbol atletizm gibi sporlar yanında konferans, sergi ve konser gibi kültürel etkinlikler için de hizmet verebilecek niteliktedir. Türkiye’nin Olimpiyat Stadyumu olarak düşünülmüş 80.000 kişilik stadyum, sportif ya da kültütrel amaçlı uluslararası büyük etkinliklere yanıt verebilecek özelliklere sahiptir.
Stadyum’un uygulamasında, şartnamenin temel içerikleri arasında en mükemmel dengeyi kurmaya özen gösterilmiştir. Bunlar görüş alanı (her koltuk için maksimum görüş kolaylığı), kolay ulaşım (stadyum içinde ve dışında hareket olanağı), emniyet (12 dakikanın altında boşalma süresi) ve işlevselliktir. Stadyumun Kuzey-Güney ekseni maksimum ölçüde şeffaf bırakılmış, böylece stadyumda ferah bir görüntünün yanı sıra çok geniş bir görüş açıklığına imkan sağlanmıştır.
Stadyum’un Batı tribünü üzerinde 60 m yüksekliğinde iki direk tarafından desteklenen yarım ay biçimindeki monumental çatısı, 36.000’den fazla seyirciye koruma sağlayacaktır. Bu yarım ay biçimindeki çatı, aynı zamanda Asya ve Avrupa arasındaki köprü şeklinde bir bağı simgelemektedir.
Doğu üst tribünlerinin üzerinin kapatılması ile,
52.000 kişilik kapalı tribün kapasitesi sağlanmıştır.
Stadyum’un kullanıcılarına ait kapalı mekanlar Batı
bölümünde yer alan 450 m’den fazla uzunluğa sahip,
46 000 m2 kapalı brüt alanı olan,altı katlı bir yapı
içersine yerleştirilmiştir.
Şubemiz meslek içi eğitim seminerlerine devam ediyor. 20 Mayıs 2002’de
Mustafa Ürgüplü Eğitim Salon’unda başlayan kurslar 26 Haziran 2002’de son buldu. Kursların en az dört programına katılanlara katılım belgesi verildi.
“Yapı Tasarım Kursu” ve “İnşaat Yönetimi Kursu” 6 hafta sürdü. 20 Mayıs’da başlayan “Yapı Tasarım Kursu”nda “İnşaat Mühendisleri için geoteknik bilgiler ve temel tasarımı- Prof. Dr. Kutay Özaydın”, “Beton dayanımı ve dürabiliteye göre tasarımı, üretimi, taşıması, yerleştirilmesi, korunması, kürü ve kalite denetimi- Prof. Dr. Mehmet Ali Taşdemir”,” Betonarme elemanların boyutlanmasında
|
20 |